Kvinnan, livet, recepten. Ett samtal om Betty Gyllensvärd, en adelsdam i kök och salong
Jonas Wallin, författare, Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, Eva Helen Ulvros, professor em. i historia, Carl Jan Granqvist, professor em. i måltidskunskap & Lena Amurén, förläggare
1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling, en samling som ofta påbörjats redan i unga år. Likt många andra högreståndskvinnor hade Betty Gyllensvärd en sådan. Hennes samling omfattade så småningom flera hundra recept, på allt från färser och korvar till ”buddingar” och småkakor.
Utifrån en nyutkommen bok berättar kulturhistoriker Jonas Wallin om Betty Gyllensvärds livsresa och hemmiljöer. Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia, skildrar utvecklingen för kvinnor under seklet och Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, undersöker recepten.
Fri entré, ingen föranmälan, begränsat antal platser.
Portarna och serveringen öppnar kl. 17.00.
Föredrag kl. 18.00–19.00.
Servering och mingel innan och efter föredraget.
Mat & Dryck
Riddarhusets festvåning erbjuder ett härligt utbud av dryck och smörrebröd i samband med detta evenemang.
Med reservation för ändringar.