En framsynt arkitekt. Om Charles Emil Löfvenskiöld
Svante Helmbaek Tirén, intendent vid Konstakademien
Charles Emil Löfvenskiöld. Lantbruksarkitekt och visionär
Lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld (1810–1888) drömde om att reformera den svenska landsbygden. Fattigdom, svält och djurplågeri kunde utplånas med en ny arkitektur som var både praktisk och vacker. Först då, när lantbrukaren kände stolthet över sitt hus, var den verkligt funktionell enligt Löfvenskiölds sätt att tänka.
För eftervärlden har Löfvenskiöld blivit ihågkommen som en slags ”snickarglädjens fader”. Men han var varken först eller ensam om att sprida mönster till dekorativ träarkitektur, och dessutom var hans vision var mycket större än så. Han menade i stället att kunskap om arkitektur måste spridas till alla. Boken Landtmannabyggnader från 1868, en komplett guide och instruktionsbok för ”..alla till lantbruket hörande byggnader” blev en folkbildningsinsats som pedagogiskt och enkel gick igenom alla stegen för att bygga sunda hus åt både människor och djur.
I den här föreläsningen får vi följa Löfvenskiölds resa från sjuklig son i en utblottad adelsfamilj till en av Sveriges mest inflytelserika arkitekter genom tiderna.
OBS: Föredraget om ovannämndes fader, Carl Fredric Löfvenskiöld. Resenär i Europa 1799–1801, är tyvärr inställt p.g.a. sjukdom.
Föredraget äger rum i Lantmarskalkssalen, Riddarhuset.
Fri entré, ingen föranmälan, begränsat antal platser.
Portarna och serveringen öppnar kl. 17.00.
Föredrag kl. 18.00–19.00.
Servering och mingel innan och efter föredraget.
Mat & Dryck
Riddarhusets festvåning erbjuder ett härligt utbud av dryck och smörrebröd i samband med detta evenemang.
Med reservation för ändringar.