Vad är ett adligt namn?
Artikelförfattare: Göran Mörner, riddarhusgenealog (artikel publicerad i Arte et Marte 1. 2022)
Denna text är ämnad att läsas tillsammans med Erik Tersmedens klargörande artikel ”Vem är adlig?” som publicerades i Arte et Marte 1.2011 och som finns tillgänglig på Riddarhusets hemsida.
Riddarhusets genealogiska avdelning tar emot och besvarar många olika frågor varje dag. De vanligaste frågeställningarna rör vad som i dagligt tal kallas för ”adliga namn” och tar sig många olika uttryck.
Först vill jag börja med att klargöra – det finns inga ”adliga namn”. Det är lätt att tro att det finns en koppling mellan ett efternamn och att tillhöra en adelsätt. I många fall är det förvisso så, men man bör känna till alla faktorer så att man inte tänker fel. Den nu gällande namnlagen är lika för alla i Sverige. Det finns inga undantag för vad som i folkmun kallas ”adliga namn”. Inte heller finns det undantag för exempelvis unika samiska eller gotländska namn.
I vardagsspråk pratar man gärna om ”adliga namn” och det är en förenkling som vi får lära oss att hantera. Efternamnet i sig är inte adligt, det är personen som hör till en adlig ätt som är adlig.
Jag exemplifierar här med några varianter av de vanligaste frågorna tillsammans med de svar som Riddarhuset brukar lämna. Frågeställningarna är helt verklighetsbaserade men avidentifierade och efternamnet ersatta med de fiktiva ”adliga” efternamnen Gyllenörn, Silfverpistol, von Clossow, Gröncrona (utdöd) och Ehrenkanon.